23 propostes culturals de la Diputació de Barcelona per a un Sant Jordi confinats

Tot i el confinament imposat per l’estat d’alarma, biblioteques, museus i institucions del món de la cultura oferiran aquest 23 d’abril una infinitat d’activitats per a tota la ciutadania.

Enguany toca quedar-se a casa, però molt millor fer-ho amb propostes culturals a l’abast de tot el món. La Diputació de Barcelona vol fer arribar a tota la ciutadania una oferta cultural enriquidora, de qualitat i virtual que amenitzi el confinament a casa de majors, joves i nens. Enguany, matem al drac entre tots!

1. Biblioteques: serveis virtuals per a tota la ciutadania

La Diputació de Barcelona posa a la disposició de tots els ciutadans, tant si tenen carnet de biblioteca com si no, tots els serveis virtuals de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Només fa falta sol·licitar-ho a través d’aquest formulari, que dóna accés a la plataforma de préstec digital eBiblio, amb una àmplia oferta de llibres, pel·lícules i revistes.

2. Un Sant Jordi ple de lectures i de roses virtuals

La Biblioteca Virtual ofereix recomanacions per a un Sant Jordi diferent, amb un munt d’idees, lectures i recursos. També es poden consultar totes les activitats virtuals que les biblioteques i bibliobuses de la Xarxa preparen per a aquests dies, que es podran fer en les xarxes socials amb l’etiqueta #SantJordiXBM.

3. Especial de Gènius per als més petits

Enguany, el cavaller, el drac i la princesa també estan confinats, però no per això deixen de celebrar Sant Jordi amb Gènius i un munt d’activitats. La proposta inclou un apartat dedicat a Gianni Rodari en motiu del centenari del seu naixement, amb alguns dels seus millors contes narrats per personalitats del món de la cultura com Elisenda Roca, David Anguera, Laia Aguilar, Jordi Folch i Martín Piñol.

4. Troba els teus llibres en la llibreria de la diputació

La llibreria de la diputació continua atenent per a realitzar encàrrecs en línia i consultes al correu electrònic llibreria@diba.cat. Quan acabi el confinament, les comandes es lliuraran i es podran recollir directament en la llibreria. El cobrament es realitzarà en el moment del lliurament. A més, la llibreria continua posant a l’abast un catàleg de PDF gratuïts de descàrrega lliure, molt ampli, especialment de les col·leccions tècniques, com “Eines” i “DEstudis”.

5. Un Sant Jordi amb autors

La Fundació Miquel Martí i Pol presenta l’univers poètic en una aplicació per a tauletes mòbils gratis que acosta els nens a la poesia. També disposa del vídeo “Primavera”, inspirat en el poema que trobem en el recopilatori “El poble”, on es pot cantar amb karaoke. I per als nens i famílies s’ha creat un Kahoot sobre Miquel Martí i Pol, per a jugar en equips o de manera individual. A més, el primer cicle de confinament sobre autors i autores convida a una persona experta que parla sobre l’obra d’un creador.

La Fundació Jacint Verdaguer estrena una nova web on es pot consultar el catàleg de la Biblioteca de la Casa Museu en motiu del 175 aniversari del naixement del poeta.

6. El Palau Güell a casa

A través de Twitter i d’Instagram es pot fer una visita guiada per tot l’edifici, el primer palau urbà dissenyat per Antoni Gaudí. A partir d’aquest dijous 23 d’abril, el Palau Güell també proposa un Quiz Stories Instagram amb una pregunta diària sobre l’edifici, patrimoni mundial per a la UNESCO.

A més, des de la web del Palau es poden fullejar i comprar tots els llibres de la col·lecció “El Palau Güell a fons”, accedir a una llista de música recomanada per María Sanhuesa, autora del llibre “Sons d’una nissaga. La música dels Güell”, o mirar el vídeo de Raquel Lacuesta i Xavier González, autors del llibre “Eusebi Güell i Bacigalupi. Poder, catalanitat, cultura, art”.

7. Preguntes en família en el Museu Marítim

En col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim de Barcelona ofereix aquest dijous 23 d’abril una edició especial i familiar del joc de preguntes #MuseumQuizaCasa dedicat a la literatura de la mar i científica. El Museu, a més, exposa tota la seva col·lecció en línia i mostra les exposicions virtuals.

8. Un Sant Jordi gaudint de les arts escèniques

El Institut del Teatre recomana els textos del Repertori Teatral Català amb una àmplia selecció de la millor literatura dramàtica en llengua catalana. A través del Reservori Digital del Institut del Teatre (RedIT) també es pot accedir a les publicacions i a la pedagogia del Institut del Teatre. Una altra proposta va dedicada a les arts escèniques a través del Arxiu Audiovisual dels Arts Escèniques, una iniciativa del MAE.

9. Un Sant Jordi en la pantalla. Les propostes del CCCB

Durant tota la setmana, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ofereix en el seu web més de 3.000 documents en línia: conferències, concerts, entrevistes, articles, vídeos i assajos. Del 27 al 3 de maig, a més, el CCCB facilitarà l’accés a una bona part dels continguts relacionats amb el món del llibre a través de les xarxes socials i la web.

10. Tot el Modernisme i el Noucentisme en els museus de Sitges

Els quatre museus de Sitges –el Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Palau de Maricel i el Museu Romàntic– es poden visitar de manera virtual a través de Google Art Project i de l’aplicació VisitMuseum. A més, alguns dels seus elements es poden contemplar en tres dimensions, com els capitells i les estructures de la façana de Maricel, accessibles en la plataforma Sketchfab en el següent enllaç.

11. Un món de teixits en el Tèxtil de Terrassa

El Centri de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa ofereix accés a la seva col·lecció a través de diferents canals. El més recent és el repositori #MuseuObert on, juntament amb altres museus, presenta fins a 43 peces entre vestits i mostres de teixits. A més, també disposa de la base de dades en línia IMATEX, amb més de 30.000 documents tèxtils de totes les èpoques i cultures.

12. El museu més gran de Catalunya, a casa i per a tothom

La Xarxa de Museus Locals, que agrupa 68 equipaments culturals de 53 municipis, proposa visites virtuals a diverses exposicions, com una panoràmica de 360 graus en museus com el Museu del Càntir d’Argentona, Museus de Sant Cugat i Museus de Sabadell; visites al Google Art Project, com per exemple en el Museu Abelló de Mollet i a la Biblioteca Museu Víctor Balagué. A més, en el canal de Youtube de la Mirada Tàctil es poden visitar fins a 24 exposicions permanents dels Museus de la Xarxa, amb vídeos amb intèrpret en llengua de signes, subtítols i locució que ofereixen un plus d’usabilitat en el recorregut de la visita.

Una altra de les propostes és la versió virtual de les exposicions itinerants coproduïdes entre la Diputació de Barcelona i els ajuntaments:

13. “De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut” mostra, mitjançant gravats i obra gràfica dels grans artistes del moment, l’eclosió i evolució de l’art i els canvis de capitalitat del món i del mercat de l’art del segle XIX al XX.

14. “El modernisme i els flors. De la natura a l’arquitectura” recull la influència que la naturalesa va tenir en els creadors modernistes i la seva obra arquitecónica. La mostra convida als visitants a fer olor el perfum de determinades flors, escoltar i visualitzar els processos de producció i palpar les formes de determinades reproduccions.

15. “Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya donis de 1895” reuneix l’obra de dibuixants, il·lustradors i humoristes sobre el món del futbol des de la seva implantació a la nostra casa fins avui, retratant part de la vida social i política del nostre país.

16. “Els altres noucentistes” mostra la grandesa però també la complexitat d’aquest moviment en el terreny de les arts i els oficis mitjançant un conjunt d’obres que pertanyen a les col·leccions dels equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

17. Memòria en femení

L’Oficina de Patrimoni Cultural de la diputació també difon aquests dies la galeria virtual#DonesMuseusLocals, per a recuperar i fer visible la memòria i el paper de les dones en diferents èpoques històriques i ambients artístics.

A partir de la documentació que es conserva als ajuntaments, la diputació també presenta diverses exposicions virtuals, organitzades per la Xarxa d’Arxius Municipals:

18. “Desmuntant la República” és un viatge des de l’esclat de la Guerra Civil i la victòria del bàndol franquista, amb la supressió de les institucions republicanes, fins a l’inici i consolidació de la dictadura del General Franc.

19. “Papers de teatre”reuneix programes de mà, cartells, fotos, esbossos d’escenografies i de vestuari… de grups i companyies amateurs que permeten resseguir una part de la història del teatre català durant els últims cent anys.

20. “1936-1939. Uns altres refugiats” recorda les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil. La mostra connecta amb els refugiats dels conflictes actuals en ple segle XXI.

21. “Empremtes del primer estiueig” a l’entorn del fenomen de l’estiueig abans de l’any 1936 en el territori de la província de Barcelona, amb projectes, plans, documents textuals, fotografies, programes de festa major, cartells, premsa local, anuncis publicitaris, entre altres documents.

22. Píndoles d’art contemporani

L’Oficina de Difusió Artística ofereix tres vídeos al voltant de l’exposició “Elogi del malentès”, a càrrec de Joana Hurtado. En aquesta mostra col·lectiva, 14 artistes contemporànies conviden a descobrir d’una forma molt creativa les oportunitats que brinden els malentesos.

23. Patrimoni a l’abast i informació cultural al dia

L’inventari de béns que recullen els Mapes del Patrimoni Cultural Local, permeten resseguir al detall el patrimoni cultural dels municipis, amb un sistema d’informació geogràfica per a visualitzar informació de cada element en el mapa municipal.

D’altra banda, la comunitat virtual Interacció recull tota l’actualitat de la gestió cultural, amb tota la informació generada des del Centri d’Estudis i Recursos Culturals, CERC.

Font: El Periodico

Comparteix la notícia a les teves xarxes

Subscriu-te al nostre NewsLetter

Rebràs informació puntual de nous comerços, ofertes, descomptes, activitats programades, projectes i actes culturals, etc.

Si ets comerç unix-te a la Xarxa de Comerç del Barri
i gaudeix dels seus avantatges

Donem vida al carrers. Veuràs créixer el teu barri.