Noves mesures per donar suport al teixit cultural

Hem comprovat, una vegada més, que en situacions difícils som capaços d’ajudar-nos i de ser solidaris, de prioritzar les actuacions perquè ningú no es quedi enrere i de donar-nos escalf per afrontar les incerteses. Barcelona té molt poder, com diu la cançó de Peret.

Tot anirà bé, ens en sortirem…, ens diem quan ens trobem al replà de l’escala o a la cua del pa per donar-nos força. Força per a les persones que ens cuiden i que han estat plenament actives des que es va declarar la pandèmia, i per a totes les que, a partir de dilluns, amb totes les precaucions i restriccions encara necessàries, reprendran l’activitat a la ciutat. Juntes farem que passi!

Noves mesures per donar suport al teixit cultural

Fem costat a la cultura, i per això hem presentat un segon paquet de mesures, amb onze iniciatives que hem treballat amb els sectors culturals per reforçar les xarxes de suport i d’acompanyament i l’ajut directe.

A més, revitalitzarem la cultura de base amb un Grec Festival protagonitzat per companyies locals, amb una vuitantena de propostes. Des de l’inici de l’estat d’alarma haurem destinat 4,5 milions d’euros a impulsar la cultura a Barcelona.

El 18 de març, quatre dies després que es declarés l’estat d’alarma a Espanya amb motiu de la covid-19, es va presentar el primer paquet de mesures urgents destinades al sector cultural per tal de respondre a la situació.

El nou paquet de mesures, dissenyades com a resultat del diàleg del consistori amb el sector cultural, dirigeix l’atenció a la creació de xarxes de suport i acompanyament, més ajuts directes i el reforç i l’adaptació de programes culturals existents. D’aquesta manera es vol revitalitzar la cultura des de la base. En total, des de l’inici de l’estat d’alarma s’hauran destinat 4,5 milions d’euros a l’impuls de la cultura a la ciutat.

Mesures d’ajut directe per a nous projectes

Es destinarà una subvenció extraordinària de 300.000 euros a nous projectes en clau reproductiva i d’innovació. Aquest recurs econòmic està pensat per potenciar projectes davant d’un escenari posterior a la covid-19. La convocatòria s’obrirà al mes de juny i permetrà sol·licitar l’ajut per a nous projectes i iniciatives que ajudin a dibuixar un escenari de futur.

Podran presentar-s’hi projectes de diferents categories, com ara noves accions de context, de recerca, de laboratori, de capital social o projectes de creació. En trobareu més informació en aquest enllaç.

Per tal d’impulsar l’adaptació d’espais culturals als requeriments de seguretat que s’estableixin després de la covid-19, també s’activarà una subvenció extraordinària de 200.000 euros. La subvenció està pensada per a sales de cinema, llibreries, galeries d’art i comerç cultural a la ciutat.

D’altra banda, el consistori habilitarà espais públics amb l’objectiu de reactivar la música en directe a la ciutat. La iniciativa, que s’anomena Projecte Sala Barcelona, adequarà espais públics amb les infraestructures necessàries per posar-los a disposició de sales de concerts, artistes i festivals durant els mesos d’estiu.

Mesures per revitalitzar la cultura de base: un Grec Festival cent per cent de Barcelona

El paquet inclou mesures per potenciar o reforçar programes culturals ja existents, com ara l’ampliació dels que vinculen cultura i educació (En Residència o Tot Dansa), o els de foment de la cultura al carrer (Músics al Carrer, que de moment inclourà deu punts nous a Ciutat Vella). D’altra banda, la Sala Barts es convertirà en la nova Casa de la Música de Barcelona, un espai en què es programaran propostes per al foment dels sectors més vulnerables.

Però el plat fort serà per al Grec Festival, que mantindrà el pressupost de 3,3 milions d’euros però que, no obstant això, el protagonitzaran les companyies locals, amb una vuitantena de propostes (50 coproduccions locals, 15 espectacles cancel·lats durant aquests mesos de confinament i 15 més de fora de Catalunya i internacionals).

Els espectacles del Grec Festival tindran un preu únic de 15 euros i un preu reduït de 5 euros per als espectacles familiars, i bona part de l’activitat es concentrarà al Teatre Grec, al Teatre Lliure, al Mercat de les Flors i al TNC.

Les condicions establertes per les autoritats sanitàries determinaran l’aforament dels espectacles als teatres, i diferents museus s’afegiran, per primera vegada, al Grec Festival. A més, l’edició d’enguany servirà com a escenari de proves per a nous formats en línia, amb l’emissió d’espectacles en directe i en diferit.

Mesures de suport i d’acompanyament

L’oficina de Tiquet Rambles es transformarà en un nou espai d’acollida destinat a donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat. Malgrat que l’execució de l’Oficina Ciutadana de la Cultura s’allargarà fins al setembre del 2021, en aquesta fase inicial ja oferirà assessorament sobre subvencions i altres ajuts municipals, i atenció personalitzada entorn de les mesures establertes en el pla de xoc.

D’altra banda, l’Institut de Cultura de Barcelona posarà en marxa, a la tardor, una plataforma pública que ha d’esdevenir un espai virtual al servei del teixit artístic local. En aquesta plataforma es recolliran iniciatives públiques i privades per donar suport als nous formats que sorgeixin arran de la crisi sanitària.

Finalment, es desenvoluparan accions de promoció i informació a fi de reactivar l’activitat cultural i el consum de cultura als barris, a través d’una campanya comunicativa i un web de suport a la cultura que es posarà en marxa el 18 de maig.

Font: Ajuntament de Barcelona

Comparteix la notícia a les teves xarxes

Subscriu-te al nostre NewsLetter

Rebràs informació puntual de nous comerços, ofertes, descomptes, activitats programades, projectes i actes culturals, etc.

Si ets comerç unix-te a la Xarxa de Comerç del Barri
i gaudeix dels seus avantatges

Donem vida al carrers. Veuràs créixer el teu barri.