Dia del Treball: ¿Per què se celebra l’1 de Maig?

La festa recorda la mort de diversos anarquistes als EUA per unes protestes per aconseguir la jornada de vuit hores el 1886

Avui, Primer de Maig és el Dia Internacional dels Treballadors o Dia del Treball, festiu a Espanya i en altres països. La jornada està marcada per les manifestacions sindicals per reivindicar que la recuperació econòmica arribi a tots els treballadors.

ORIGEN

Una història sagnant s’amaga darrere de l’1 de Maig. Per saber els orígens del Dia del Treballador cal remuntar-se a l’any 1886, als Estats Units. En aquell moment, els treballadors havien iniciat una lluita per aconseguir una jornada laboral de 8 hores. La filosofia era: 8 hores per treballar, 8 per dormir i 8 per a la casa. Fins llavors, l’única limitació que hi havia en alguns estats era la prohibició de no fer treballar una persona més de 18 hores seguides sense causa justificada. La multa per fer-ho era de 25 dòlars.

En aquest context, el sindicat amb més força en el moment va decidir que a partir de l’1 de maig de 1886 la jornada laboral màxima seria de 8 hores i va amenaçar la patronal amb una gran vaga si no accedia a la seva petició. Molts treballadors van aconseguir el seu objectiu amb l’amenaça de la vaga. Els que no ho van aconseguir van començar la vaga l’1 de maig. A Chicago, els enfrontaments entre els treballadors i la policia van ser particularment sagnants i van durar quatre dies.

Després de tres dies de vaga, el 4 de maig es va convocar una concentració a la plaça de Haymarket. En aquell moment, la tensió entre la policia i els treballadors havia arribat a un punt àlgid, després dels violents enfrontaments dels dies anteriors. Aquell dia, un artefacte explosiu va esclatar a la plaça de Haymarket i va matar un policia. Les autoritats van responsabilitzar del crim els treballadors i més de 30 persones van ser detingudes per les seves idees radicals.

Inicialment vuit treballadors anarquistes van ser condemnats a mort, encara que finalment tres van ser condemnats a la presó i cinc a la forca. Tres eren periodistes, un era tipògraf i l’altre fuster. En honor a la lluita per la jornada de 8 hores i en record d’aquestes cinc persones, conegudes com ‘els Màrtirs de Chicago’, el 1889 es va declarar l’1 de maig el Dia del Treballador per acord del Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional.

¿SE CELEBRA A TOT EL MÓN?

No. Als Estats Units i al Canadà el Dia del Treball se celebra el primer dilluns del mes de setembre. Es va decidir així per desvincular aquesta data del moviment obrer per por que el socialisme arrelés als Estats Units. Posteriorment, el Canadà i altres països van prendre la mateixa mesura.

Font: El Periodico

Comparteix la notícia a les teves xarxes

Subscriu-te al nostre NewsLetter

Rebràs informació puntual de nous comerços, ofertes, descomptes, activitats programades, projectes i actes culturals, etc.

Si ets comerç unix-te a la Xarxa de Comerç del Barri
i gaudeix dels seus avantatges

Donem vida al carrers. Veuràs créixer el teu barri.