Les instruccions per a l’inici del curs escolar 2020-21: tot el que has de saber

Tots els detalls de la reobertura d’escoles a Catalunya al setembre i com seran les classes del curs escolar 2020-21

L’inici del curs escolar 2020-2021 serà totalment excepcional. Serà el primer curs després de la crisi del coronavirus i implicarà la tornada d’infants i adolescents a les aules, després de gairebé mig any tancades, per reprendre les classes i l’activitat lectiva. La Generalitat aposta per un retorn presencial dels alumnes a partir del 14 de setembre, però estant alerta de l’evolució de la situació epidemiològica a Catalunya. Ara bé, hi ha certes instruccions per a l’inici del curs escolar que caldrà tenir en compte i seguir i que són amb les quals treballa la Generalitat. Aquesta informació està actualitzada amb la darrera informació que ha comunicat el departament d’Educació a finals d’agost.

A continuació trobaràs respostes a algunes de les preguntes que et pots plantejar de cara al curs escolar 2020-21:

Les classes seran presencials?

Sí. El Govern català treballa amb la idea que els alumnes facin classe presencial a l’escola cada dia.

Quan comença el curs escolar 2020-21?

El primer dia d’escola serà el 14 de setembre. Aquest és el calendari escolar per al curs 2020-21.

Instruccions per anar a l’escola

 • L’entrada esglaonada en franges de 10 minuts
 • Es crearan grups estables de convivència
 • L’ús de la mascareta a l’aula serà obligatoriper tots els alumnes de més de sis anys, fins i tot si formen part de grups de convivència estable.
 • No caldrà mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres
 • Les ràtios a primària seran inferiors a 20 alumnes per aula, mentre que a secundària i batxillerat els grups seran més reduïts de l’habitual
 • Les famílies no podran entrar a l’escola
 • Es faran 500.000 tests PCR a alumnes i professorat entre el 15 de setembre i el 15 de novembre
 • Els menjadors podran tenir diferents grups estables d’alumnes
 • El pati es farà per torns i amb mascareta si conviuen diferents grups
 • Les classes en espais fora del centre seran “excepcionals”
 • Si hi ha un positiu per covid-19 es posarà el grup de convivència en quarantena
 • Les escoles tindran un CAP i un infermer o infermera de referència, que gestionarà els casos sospitosos de covid-19
 • Els professors de baixa se substituiran des del primer dia
 • Es contractaran més de 8.000 professionals educatius
 • S’impulsa un pla digital i es dotarà de dispositius als alumnes a partir de tercer d’ESO
 • La Generalitat invertirà 370 milions d’euros
 • El grup de convivència escolar només s’aïllarà si el test dona positiu
 • Es prendrà la temperatura als infants abans d’accedir al centre educatiu
 • En cas que un infant tingui símptomes, no ha d’anar a l’escola. Tampoc no ho ha de fer si se li ha diagnosticat coronavirus o s’està pendent del resultat d’una prova PCR, ni si conviu amb un cas confirmat i, per tant, ha de fer quarantena.
 • Els aïllaments previstos seran de 14 dies.
 • Es valorarà tancar una escola a partir de dos casos positius de dos grups de convivència diferents, sempre que les autoritats sanitàries ho considerin convenient. El tancament també seria de 14 dies.

Caldrà dur mascareta a l’escola?

El Govern espanyol ha anunciat que tots els infants de més de sis anys hauran de dur mascareta a l’escola, tot i que formin part dels grups de convivència estable, també anomenats grups bombolla. Ha dit que s’ha acordat en la conferència sectorial d’educació, en què participen representants de totes les comunitats autònomes.

Tot i això, la Generalitat ha matisat l’anunci de l’executiu central. Salut insisteix que, a Catalunya, utilitzar la mascareta a partir dels sis anys dependrà de la situació epidemiològica de cada territori. Ara bé, admet que probablement serà així perquè l’escenari no és bo. Anteriorment, el govern català havia anunciat que la màscara seria obligatòria per als més grans de 12 anys. Per als més grans de sis, la Generalitat havia dit que l’haurien de dur per entrar i sortir de l’escola i per moure’s pel centre, però no dins l’aula.

Les mesures s’han anat canviant durant aquestes darreres setmanes. Actualitzarem aquesta informació tan bon punt hi hagi novetats.

 

Les universitats combinaran les classes presencials i virtuals

En el cas de les universitats l’inici del curs 2020-2021 serà força diferent. El Govern i els centres preveuen un model híbrid que combini docència virtual i presencial, almenys durant la primera meitat del curs. Els estudiants sabran quin és el pla d’aprenentatge de cada assignatura abans de matricular-s’hi i també el sistema d’avaluació, tot i que s’apostarà perquè aquesta sigui contínua.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene, serà obligatori mantenir una distància física d’1,5 metres a les aules, laboratoris i altres espais tancats, i també caldrà dur mascareta per accedir a la universitat, en els desplaçaments dins dels edificis i sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat. Els serveis de les universitats, com biblioteques, bars o instal·lacions esportives, podran estar oberts.

 

Font: Betevé

Comparteix la notícia a les teves xarxes

Subscriu-te al nostre NewsLetter

Rebràs informació puntual de nous comerços, ofertes, descomptes, activitats programades, projectes i actes culturals, etc.

Si ets comerç unix-te a la Xarxa de Comerç del Barri
i gaudeix dels seus avantatges

Donem vida al carrers. Veuràs créixer el teu barri.